Antonio Nusa: „Chelsea” ir „Tottenham” nori pasirašyti sutartį su „Club Brugge” norvegų Neymaru

19-metis buvo labai arti to, kad sausio mėnesį užsitikrintų savo svajonių persikėlimą į „Premier” lygą, ir šią vasarą turėtų persikelti.

Dėl įvairių priežasčių 2024 m. sausio mėnesio perėjimų langas buvo ramiausias per visą pastarąjį laikotarpį. Net „Premier” lyga, tradiciškai laikoma nesibaigiančių turtų šalimi, nebuvo izoliuota nuo šios realybės – dauguma jos klubų stebėjo, kaip įdarbinimo laikotarpis praeina be didesnių incidentų.

Tačiau buvo ir keletas šios taisyklės išimčių. Vienas iš tokių atvejų buvo trijų Londono klubų bandymai į Angliją prisivilioti Antonio Nusą. Manoma, kad ir Tottenham Hotspur futbolo marškinėliai, ir Chelsea susisiekė su „Club Brugge” dėl šio puolėjo, tačiau galiausiai paaiškėjo, kad labiausiai tikėtina jo paskyrimo vieta yra „Brentford”.

„Bitės” netgi sugebėjo sudaryti 25 mln. svarų sterlingų (31,1 mln. JAV dolerių) vertės sutartį dėl norvegų futbolininko, kol jo sveikatos patikrinimas parodė, kad jis turi problemų su kelio kremzle ir galimų įsisenėjusių nugaros problemų. Todėl vienuoliktą valandą „Brentford” pasitraukė iš varžybų, palikdami aukštai vertinamą paauglį užbaigti sezoną Belgijos aukščiausioje lygoje.

Neabejotina, kad Nusa būtų likęs šiek tiek nusivylęs dėl to, kaip susiklostė įvykiai, tačiau jis dar turi daug laiko užsitarnauti savo didįjį persikėlimą. Tiesą sakant, tikėtina, kad šią vasarą į anksti subrendusį talentą iš naujo pažvelgs daugybė geriausių Europos klubų. Tačiau ar šis ažiotažas yra pagrįstas? GOAL nuodugniai apžvelgė rekordus mušantį plačiakelnį

Nuo ko viskas prasidėjo

2005 m. balandį Rytų Norvegijoje gimęs Nusa savo futbolininko kelią pradėjo vietos komandoje „Langhus IL”. Tada, būdamas 13 metų, jis patraukė vieno didesnių regiono klubų dėmesį: Stabaek Fotball.

Padaręs įspūdį jaunimo komandose, 2021 m. jam buvo įteikta trejų metų profesionali sutartis. 2021 m. tuomet 16-metis Nusa sakė: „Tai labai smagu. Tai rodo, kad klubas manimi labai pasitiki. Šiandien yra svarbi diena.”

Netrukus po šios sutarties pasirašymo jis atsidūrė pirmosios komandos gretose. Po keleto pasirodymų atsarginių žaidėjų sudėtyje katalizatoriumi, paskatinusiu jį visam laikui įsilieti į vyresniųjų komandą, tapo tai, kad birželio mėnesį „Stabaek” iki rungtynių su „Bodo/Glimt” pertraukos įmušė keturis įvarčius.

Rungtynėms jau nebesisekant, per pertrauką į aikštę buvo įleistas Nusa, kuris parodė savo talentą ir po devynių minučių pelnė puikų paguodos įvartį. Kairiajame krašte jis žaibiškai įsiveržė į vidų ir žaibiškai įmušė įvartį, o po to tiksliu smūgiu lenkdamas kamuolį pataikė į viršutinį kampą.

Po šio įvarčio A. Nusa dar kartą pasižymėjo kitose rungtynėse su Pigūs Chelsea futbolo marškinėliai, taip įtvirtindamas savo vietą startinėje XI komandoje. Vis dėlto šie pasirodymai privertė didesnius klubus atkreipti dėmesį ir 2021 m. rugpjūtį jis galutinai persikėlė į „Club Brugge”.

Didžioji pertrauka

Atvykęs į Belgiją iš pradžių Nusa turėjo apsišarvuoti kantrybe. Pripratęs prie pirmosios komandos minučių gimtinėje, paauglys per pirmąją kampaniją beveik išimtinai rungtyniavo tik klubo iki 19 metų komandoje ir tik kartą pasirodė lygoje, kai „Club Brugge” iškovojo titulą.

Nusa bent jau dalyvavo UEFA jaunimo lygoje. Patekęs į sunkią grupę kartu su „Paris Saint-Germain”, „RB Leipzig” ir „Manchester City”, jis beveik nepraleido nė minutės, kai „Brugge” pateko į atkrintamąsias varžybas, kuriose juos išstūmė jaunųjų talentų specialistai „FC Midtjylland”.

Pigūs Futbolo Marškinėliai

Kitais metais Čempionų lygoje Nusa šį nusivylimą su kaupu ištaisys. Padaręs įspūdį prieš sezoną, Musa pasirodė nuo atsarginių žaidėjų suolelio per „Brugge” grupės etapo rungtynes su „Porto”. Šeimininkai buvo dideli lygiųjų favoritai, bet kai į aikštę įžengė Nusa, belgai jau pirmavo 3:0. Jaunuolis užpylė druskos ant „Porto” žaizdų, aplenkdamas susižeidusį Pepe ir galingai smūgiuodamas į apatinį kampą. Tai vainikavo istorinį „Club Brugge” vakarą ir ne mažiau reikšmingą vakarą asmeniškai Nusai.

Šiuo įvarčiu jis tapo antruoju jauniausiu visų laikų Čempionų lygos įžaidėju, kuriam 17 metų ir 149 dienos, o jaunesnis yra tik „Barcelona” žaidėjas Ansu Fati. Ši akimirka privertė pasaulį atsistoti ir atkreipti dėmesį į A. Nusą, o pastaruoju metu jis tik dar labiau sustiprėjo.

Kaip sekasi

Antonio Nusa: „Chelsea” ir „Tottenham” nori pasirašyti sutartį su „Club Brugge” norvegų Neymaru

2022-23 m. sezone Nusa vis dažniau pasirodė pirmojoje komandoje, todėl jo svarba Norvegijos amžiaus grupės komandose augo, o U19 amžiaus grupėje jis įmušė pasaulinio lygio įvartį per įspūdingą pergalę prieš Prancūziją, kuri
padėjo jam pelnyti vietą U21 rinktinėje.

Didėjant A. Nusos populiarumui ir Nigerijai šniukštinėjant aplink jį (jis turi teisę atstovauti „Super Eagles” per savo tėvą), Norvegija veikė greitai ir 2023 m. rugsėjį susirado plačiapetį. Debiutavęs tarp vyresniųjų, jis įmušė įvartį ir atliko rezultatyvų pergalę 6:0 prieš Jordaniją. Tikimasi, kad jis gali suteikti „X faktorių” paskutiniame trečiajame kėlinyje, kad Norvegija pakiltų į kitą lygį, nes Martin Odegaard ir Erling Haaland su savo šalimi dar nepasižymėjo svarbiame turnyre.

Šį sezoną klubo žaidėjo vystymąsi kartais stabdė traumos, tačiau jis vis tiek spėjo pasirodyti 37 kartus visose varžybose, pelnydamas keturis įvarčius ir atlikdamas keturis rezultatyvius perdavimus. Po užsitęsusios sausio mėnesio perėjimų sagos jis vėl pradėjo žaisti, o nuo metų pradžios jis vėl sutelkė pastangas ir pradėjo visas trejas pirmąsias „Brugge” rungtynes Pro lygos čempionų atkrintamųjų varžybų etape.

Didžiausios stiprybės

Didžiausias Nuso ginklas yra jo driblingas. Paauglys pasižymi dideliu greičiu ir vikrumu, taip pat turi daugybę gudrybių, todėl prieš jį gintis yra košmaras.

Jis taip pat yra drąsus, nuolat stengiasi įveikti savo žmogų, kai tik pasitaiko proga. Šį sezoną Pro lygoje nė vienas žaidėjas, kuris yra pasirodęs daugiau nei 20 kartų, per 90 minučių vidutiniškai neatlieka daugiau rezultatyvių perdavimų (4,38). Jis taip pat puikiai moka išnešti kamuolį į priekį į erdvę. Be „Gent” žaidėjo Malicko Fofanos, nė vienas Pro lygos žaidėjas per 90 minučių nesurenka daugiau rezultatyvių perdavimų (6,7) nei M. Nusa.

Nusos driblingo gebėjimus palengvina jo dvikovinis charakteris. Jis vienodai gerai valdo abi kojas, todėl sunku nuspėti, koks bus kitas jo žingsnis. Nepriklausomai nuo to, kuriame sparne jis žaidžia, jis gali eiti į vidų arba į išorę ir įveikti savo priešininką – tai savybė, kurios neturi net kai kurie brangiausi planetos platūs žaidėjai.

Nusa pasitikėjimas savimi apima ir jo metimą, nes tik 10 žaidėjų per 90 minučių Pro lygoje šią kampaniją vidutiniškai įmuša daugiau įvarčių. Tai rodo jo norą suteikti rungtynėms pergalingų akimirkų, o tai yra įspūdinga, turint omenyje jo ribotą patirtį.

Be kamuolio jis dirba itin sunkiai. Dėl šio darbštumo ir augančio intelekto jis puikiai tinka elitinio klubo aukšto spaudimo sistemai.

Galimybės tobulėti

Nors stebint A. Nusą yra kuo džiaugtis, iki galutinio produkto jam dar toli. Jo įvarčių ir rezultatyvių perdavimų skaičiai toli gražu nėra įspūdingi, o 34 įvarčiai Pro lygoje šį sezoną sugrąžino tik tris įvarčius.

Šis nedrąsus sprendimų priėmimas ir vykdymas paskutiniame trečdalyje apima ir jo kūrybines pastangas. Nepaisant visų jo driblingo sugebėjimų, Nusa per 90 minučių per šią kampaniją atliko vos 0,54 rezultatyvaus perdavimo, o daugiau nei 60 Pro lygos žaidėjų tai pavyko padaryti geriau.

Nerimą kelia ir fizinės savybės. Ypač jei jis pateks į „Premier” lygą, jo stambumo trūkumas gali sukelti problemų. Žinoma, jis vis dar tobulėja, tačiau jam gali būti sunku susidoroti su kai kuriais Anglijos gynybos grandais.

Kitas… Neymaras?

„Man patinka kurti chaosą, – 2021 m. balandį „Aftonposten” sakė Nusa. „Neymaras yra mano pavyzdys, nes jis savo driblingu aikštėje kuria chaosą, kaip ir aš. Jis yra vienas geriausių pasaulyje.”

Ir ne tik jis pats yra lyginamas su Brazilijos legenda. „Aš įžvelgiu panašumų su Neymaru Nuso judesiuose ir būde, kaip jis naudoja kamuolį, – dar 2021 m. „GOAL” sakė buvęs paauglio „Stabaek” komandos draugas Matsas Solheimas. „Tarp jų vis dar yra nedidelis atotrūkis, bet jis gali tai pasiekti.”

Galbūt tai šiek tiek nuvertinama – Nusa turi nueiti ilgą kelią, kad galėtų save laikyti lygiaverčiu Neymarui, tačiau tai, kaip jis slysta aplink varžovus, tikrai primena buvusią PSG žvaigždę jo geriausiais laikais.

Kas bus toliau?

Medicininės problemos, dėl kurių sausį Nusa nebegalėjo persikelti į Premier League futbolo marškinėliai lygą, jau išspręstos. „Taigi jie šiek tiek susirūpino, – sakė jis VG. „Tai yra gerai. Mes, žinoma, nerimavome. Kažkas buvo negerai. Buvo svarbu tai išsiaiškinti. Dabar tai padarėme.”

„Tai susiję su sveikata. Būdamas futbolininkas, nori būti 100 procentų. Bijojau, kad su mano kūnu kažkas negerai. Tai buvo sunkūs laikai, bet tai tikrai nebuvo problema. Štai ką mes išsiaiškinome.”

Tikėtina, kad ši žinia šią vasarą iš naujo įžiebs lenktynes dėl Nuso parašo. Trijulė sostinės klubų, kurie domėjosi juo žiemą, be abejo, vėl dalyvaus varžybose, o tai, kad iki 2027 m. sutarties pabaigos liko šeši mėnesiai, gali įtikinti kelis žemyno klubus taip pat atkreipti į jį dėmesį.

Nėra abejonių dėl Nuso talento, tačiau po to, kai sausio mėnesį „Club Brugge” už vieną iš savo brangiausių turtų gavo daugiau nei 25 mln. svarų sterlingų, jo kaina gali atbaidyti keletą potencialių pirkėjų. Nepaisant to, atrodo, kad tik laiko klausimas, kada kita didžioji Norvegijos viltis pradės žaisti vienoje iš geriausių Europos lygų.

hokejpolska

Learn More →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *